Workshops

Ως ένας από τους βασικούς πυλώνες του συνεδρίου μας, τα Workshops επιστρέφουν για άλλη μία χρονιά στο 29ο ΕΣΦΙΕ και 17ο Διεθνές Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών. Και φέτος οι φοιτητές θα έχουν την μοναδική ευκαιρία, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και το επίπεδο γνώσεων τους, να συμμετέχουν σε πάνω από 50 διαφορετικά θεωρητικά και πρακτικά workshops. Με την εργασία σε ολιγομελείς ομάδες, ελπίζουμε να εξασφαλιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό η ενεργός συμμετοχή όλων και να δοθεί η δυνατότητα ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων και των έμπειρων και καταρτισμένων εκπαιδευτών μας. Παράλληλα, αντιλαμβανόμενοι το διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών των Ιατρικών Σχολών της χώρας μας θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε ένα ευρύ πεδίο γνώσης και να φέρουμε σε επαφή τους συναδέλφους μας με αντικείμενα με τα οποία μπορεί να μην έχουν μεγάλη τριβή. Κύριος στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες φεύγοντας να έχουν προβληματιστεί σε θέματα που αφορούν την ουσία του ιατρικού επαγγέλματος, αλλά και να νιώθουν πιο σίγουροι στην ικανότητά τους να προσεγγίζουν, να αξιολογούν και να θεραπεύουν σωστά τους ασθενείς τους.

Με χαρά, λοιπόν, ανακοινώνουμε τα φετινά workshops, τα οποία θα κινηθούν γύρω από 3 βασικούς πυρήνες:

Πυρήνας προκλινικών δεξιοτήτων

Περιορισμός Έτους: 1o+ έτος
Συνεργαζόμενος Φορέας: Εργαστήριο: Φυσικής Αγωγής & Άθλησης: Κατεύθυνση Κλινικής Εργοφυσιολογίας & Φυσιολογίας της Άσκησης, Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ΔΠΘ

Η κύηση αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Παρεμβάσεις όπως η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ, η μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης, η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και η σωματική άσκηση έχουν ως τελικό στόχο την καλύτερη ανάπτυξη του εμβρύου. Τα οφέλη της σωματικής άσκησης κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πολλαπλά και αφορούν τόσο την έγκυο όσο και το έμβρυο. Τα κυριότερα οφέλη για την έγκυο είναι η βελτίωση της συνολικής φυσικής κατάστασης, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η μικρότερη διάρκεια του τοκετού, η γρηγορότερη επαναφορά μετά τον τοκετό, η πρόληψη και η συμβολή στη ρύθμιση παθολογικών καταστάσεων, όπως ο διαβήτης της κύησης, η υπέρταση, η προεκλαμψία και η παχυσαρκία, καθώς και η μειωμένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Επίσης αναφέρονται και σημαντικά ψυχολογικά οφέλη από τη συμμετοχή της εγκύου σε προγράμματα άσκησης, όπως μείωση του άγχους, της κόπωσης και του ποσοστού εμφάνισης κατάθλιψης, καθώς και περισσότερη ευεξία.
Για να έχει όμως η άσκηση κατά την κύηση ασφάλεια αλλά και αποτελεσματικότητα θα πρέπει να τροποποιείται στις ανάγκες της κύησης και να εξατομικεύεται στις ανάγκες της κάθε εγκύου. Θετικό πρόσημο προς σ΄ αυτή την κατεύθυνση προσδίδει πλέον η συνεχής συνεργασία των γυναικολόγων, των μαιών και των ειδικών διαιτολόγων με τους κλινικούς εργοφυσιολόγους και τους εξειδικευμένους επαγγελματίες της άσκησης.

Στο workshop θα αναπτυχθούν οι παρακάτω θεματικές ενότητες:
ΜΕΡΟΣ Ι: Θεωρητική προσέγγιση
• Οφέλη της άσκησης κατά τη διάρκεια της κύησης
◦ Στην έγκυο/ νεογνό/ παιδί
◦ Στο έμβρυο/ λεχωίδα/ γυναίκα
• Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες Άσκησης
◦ Διεργασίες πριν την ένταξη σε συστηματικό πρόγραμμα άσκησης
◦ Ζητήματα ασφάλειας και προσοχής κατά τη διάρκεια της άσκησης
◦ Ενέργειες μετά την ένταξη σε συστηματικό πρόγραμμα άσκησης
◦ Γενικές οδηγίες άσκησης σε γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης
◦ Γενικές οδηγίες άσκησης για έγκυες αθλήτριες υψηλού επιπέδου
ΜΕΡΟΣ ΙΙ: Πρακτική εφαρμογή
• Προτεινόμενο ασκησιολόγιο
• Τροποποιήσεις ανά τρίμηνο
• Τροποποιήσεις ανά επίπεδο φυσικής κατάστασης

Περιορισμός Έτους: 2ο+ έτος

Μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσετε την ανθρώπινη ανατομία όπως ποτέ ξανά. Αυτό το διαδραστικό workshop πραγματοποιείται με τη βοήθεια του τραπεζιού εικονικής Ανατομίας “Anatomage”, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα λεπτομερούς 3D προβολής σκαναρισμένων ανθρώπινων πτωμάτων. Στα πλαίσια του workshop, θα γίνει γενική επισκόπηση της ανατομίας του άνω άκρου, με επίδειξή της σε ήδη παρασκευασμένο πτώμα και έπειτα τα μορφώματα θα αντιστοιχηθούν στο Anatomage Table. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συγκρίνουν την "πραγματική" με την ψηφιακή ανατομή και να καταλάβουν καλύτερα τις δομές του άνω άκρου.

Περιορισμός Έτους: 2ο+ έτος

Σημαντικό μέρος του σεμιναρίου αφιερώνεται στην κατανόηση και την εξοικείωση των φοιτητών με την ακτινοανατομία του θώρακα, στοιχείο απαραίτητο για την αναγνώριση των κύριων παθολογικών ευρημάτων και αλλοιώσεων. Επίσης, περιγράφονται και αναλύονται τα σημεία και τα χαρακτηριστικά των παθήσεων του θώρακα και των πνευμόνων, συνδυαστικά με την παρουσίαση κλινικών περιστατικών.Έτσι,το συγκεκριμένο σεμινάριο αποσκοπεί στην κατανόηση και στην απόκτηση εμπειρίας στις κλινικές εφαρμογές της απλής ακτινογραφίας σε παθήσεις του θώρακα και των πνευμόνων.

Περιορισμός Έτους: 1o+ έτος

Στο συγκεκριμένο workshop θα παρουσιαστούν στοιχειώδεις Συγγενείς Διαμαρτίες που εμφανίζονται κατά την εμβρυική ανάπτυξη. Παράλληλα, θα γίνει συζήτηση αναφορικά με τη διάγνωση και τις συνέπειες που θα προκαλούσε η κάθε παθολογία στη μετέπειτα ζωή του εμβρύου, αν αυτό επιβίωνε. Παρέχεται η δυνατότητα εξοικείωσης με πλήθος βασικών παθολογικών καταστάσεων κατά την εμβρυική ζωή μέσω της παρουσίασης δειγμάτων ανθρώπινων εμβρύων που φέρουν τις συγκεκριμένες συγγενείς διαμαρτίες.

Περιορισμός Έτους: 1o+ έτος

Η διαδικασία της δημιουργίας μιας καλλιέργειας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην αναγνώριση και αντιμετώπιση μιας μικροβιακής νόσου. Πώς γίνονται οι καλλιέργειες μικροοργανισμών σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο; Κατά την διάρκεια αυτού του workshop oι φοιτητές θα διδαχθούν στην θεωρία, αλλά και στην πράξη, το πώς αναπτύσσονται και πού τα δείγματα μικροοργανισμών που δέχονται τα μικροβιολογικά εργαστήρια. Θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν τις δικές τους καλλιέργειες με βακτήρια και μύκητες και να μάθουν για τα αντιβιοτικά, τα ανθεκτικά στελέχη αυτών και το αντιβιόγραμμα.

Περιορισμός Έτους: 1o+ έτος

Σε αυτό το workshop θα αναλυθούν βασικές αρχές της Μοριακής Διαγνωστικής και πώς αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και τη διάγνωση διαφόρων νοσημάτων. Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις μοριακές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε ένα διαγνωστικό εργαστήριο και θα μάθουν να ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των εν λόγω μεθόδων. Τέλος, το πρακτικό μέρος του workshop περιλαμβάνει την εξαγωγή γενετικού υλικού από ιστό, καθώς και τη χρήση RT-PCR.

Περιορισμός Έτους: 1o+ έτος

Στο συγκεκριμένο workshop θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση και ανάλυση περιστατικού εγκληματικής ενέργειας. Με τη χρήση φωτογραφικού υλικού από την αυτοψία του χώρου και τη νεκροψία του θύματος, θα αναλυθεί, μέσα από συζήτηση, ο τρόπος τέλεσης του συμβάντος, τα στοιχεία που συνθέτουν την εγκληματική ενέργεια και την συμβολή της Ιατροδικαστικής επιστήμης στην τεκμηρίωση της τελικής διάγνωσης θανάτου και των συνθηκών που τον προκάλεσαν. Κύριος στόχος είναι η επαφή του φοιτητή με την Ιατροδικαστική Επιστήμη και η κατανόηση της συμβολής της Ιατροδικαστικής στην διερεύνηση του εγκλήματος.

Περιορισμός Έτους: 1o+ έτος

Στην καθημερινότητα τους, οι γιατροί βρίσκονται συχνά μπροστά σε ηθικά διλήμματα που τους φέρνουν αντιμέτωπους με τις δεσμεύσεις τους στην Ιατρική δεοντολογία, το καθήκον προς τους ασθενείς τους, το χρέος προς τον εαυτό τους, αλλά και ευρύτερα προς την κοινωνία. Όταν το ιατρικό απόρρητο καταρρίπτεται, η ενημερωμένη συναίνεση αμφισβητείται και το καθήκον προς την ειλικρίνεια επιφέρει επιπτώσεις στον ασθενή, τότε πώς πρέπει να δράσει ένας γιατρός; Αυτά και άλλα πολλά θα αναλυθούν στο συγκεκριμένο workshop, όπου οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν ελεύθερα τους προβληματισμούς τους και να συζητήσουν σχετικά με θέματα όπως η διαχρονικότητα του Ιπποκράτειου όρκου ως κώδικα δεοντολογίας, η έννοια της ιατρικής ηθικής και οι υποχρεώσεις του ιατρού απέναντι στους ασθενείς του, συμπεριλαμβανομένου και του ιατρικού απορρήτου.

Περιορισμός Έτους: 1o+ έτος

Ένας κλινικός ιατρός έρχεται συχνά στη θέση να πρέπει να συζητήσει με τους ασθενείς του ευαίσθητα θέματα ή να τους ανακοινώσει δυσάρεστες εξελίξεις σχετικά με την υγεία τους. Ο τρόπος που θα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση και η τακτική που θα ακολουθήσει ο γιατρός για να προσεγγίσει τον ασθενή του μπορεί τελικά να έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα και να κλονίσει την εμπιστοσύνη προς τον ίδιο. Στο workshop αυτό θα αναλυθεί ο ορθός και επαγγελματικός τρόπος διαχείρισης τέτοιων δύσκολων συζητήσεων.

Περιορισμός Έτους: 1o+ έτος
Συνεργαζόμενος Φορέας: Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εκπαίδευσης

Στόχος του workshop είναι η ανάδειξη των ήπιων δεξιοτήτων (soft skills) ως σημαντικού επιπρόσθετου στοιχείου στις βασικές σπουδές (hard skills) για την αποτελεσματική άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος. Ιδιαίτερα θα αναλυθεί η σημασία της ανάπτυξης και καλλιέργειας της κριτικής σκέψης, των ηγετικών ικανοτήτων και της ομαδικής εργασίας. Επίσης, θα αναλυθεί η θέση του μέντορα στην εκπαίδευση που μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του νέου ιατρού.

Restrictions: 1st+ academic year

In this theoretical workshop several bioethical issues that concern the field of Medicine in recent years and throughout time will be discussed. The professors will receive questions and then direct questions back to the students in order to encourage reflection on contemporary issues of Bioethics that they will have to deal with in their professional lives.
Topics:
1. Informed Consent
2. Modern skills for future doctors
3. Artificial intelligence in the field of health

Restrictions: 1st+ academic year
In collaboration with: Society of Junior Doctors

The aim of this workshop is to familiarize participants with the basic principles for carrying out a high-quality systematic review with or without a meta-analysis. Meta-analysis is a study type which - when properly conducted- finds itself at the top of the pyramid of evidence used in evidence-based medicine. It will include a theoretical and a hands-on part.
Participants will be introduced to the following processes:
• Description of the rationale behind a review and how to explicitly state the purpose of a review.
• Formulation of the review question as per the PICOS (i.e., Population Intervention Comparator Outcomes Studies) framework;
• Description of the search strategy and conduction of unbiased study selection and data collection processes;
• Presentation of the results, graphically, using Forest plots;
• Assessment of the risk for bias of the studies included, of other sources of bias such as publication bias (also visually using Funnel plots) as well as of overall certainty of evidence;
• Discussion and interpretation of the results as well as drawing relevant conclusions and providing guidance for future research.
Theoretical presentation will be followed by a practical hands-on experience. Their task will be to produce and explain a Forest plot and a Funnel plot on the given outcome, conducting in this way a meta-analysis on their own

Περιορισμός Έτους: 1ο+ έτος

Στην σημερινή εποχή ένα καλό βιογραφικό αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για να ξεχωρίσει ένας νέος γιατρός αλλά και για να του ξεκλειδωθούν περισσότερες ευκαιρίες στη συνεχιζόμενη εκπαίδευσή του και στην επαγγελματική του καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο workshop αυτό, θα συζητηθούν και θα αναλυθούν τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν σε ένα καλό βιογραφικό ενός απόφοιτου ιατρικής που θα παρέχουν ένα δυνατό προβάδισμα στη νέα, ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται όχι μόνο σε τελειόφοιτους φοιτητές που θα ξεκινήσουν σύντομα την καριέρα τους αλλά και στους νεότερους φοιτητές που θέλουν να ξεκινήσουν έγκαιρα να εμπλουτίζουν το βιογραφικό τους ήδη από τα πρώτα χρόνια της σχολής.

Περιορισμός Έτους: 1ο+ έτος
Συνεργαζόμενος Φορέας: ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ

Η έλλειψη ενημέρωσης κατά κύριο λόγο δημιουργεί αντιλήψεις γύρω από το φαινόμενο των εξαρτήσεων που εδραιώνονται στην κοινωνία πολλές φορές στερεοτυπικά δημιουργώντας μύθους που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Οι μύθοι αγγίζουν κάθε πτυχή των εξαρτήσεων και η παραπληροφόρηση συμβάλλει στην επέκταση του φαινομένου και δυσχεραίνει στην αντιμετώπισή του. Σε αυτό το εργαστήριο θα προσεγγίσουμε το φαινόμενο μέσα από μια διαδραστική διαδικασία και θα συμβάλλουμε στην διασαφήνιση των υπό συζήτηση θεμάτων.

Περιορισμός Έτους: 1ο+ έτος
Συνεργαζόμενος Φορέας: ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ

Η δεοντολογία απαντά κατά κύριο λόγο στα διλήμματα της καθημερινής πρακτικής των θεραπευτών, διλήμματα ηθικά. Στόχος της η προστασία των εμπλεκομένων μερών και ο καθορισμός ενός ασφαλούς πλαισίου λειτουργίας για θεραπευτές - θεραπευόμενους. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων και η λήψη αποφάσεων στην καθημερινή κλινική πρακτική είναι καθοριστική για την ποιότητα της φροντίδας του ωφελούμενου. Στο εργαστήριο θα συζητηθούν οι ποικίλες πλευρές του ζητήματος.

Περιορισμός Έτους: 1ο+ έτος

Η ιατρική γνώση συνεχώς εξελίσσεται. Ερευνητές και κλινικοί ιατροί προωθούν την ιατρική επιστήμη δημοσιεύοντας επιστημονικά άρθρα και μοιράζονται τα αποτελέσματά τους διεθνώς. Στο παρόν workshop θα συζητηθούν γενικές αρχές και πρακτικές συμβουλές τόσο για την πραγματοποίηση μιας παρουσίασης όσο και για τη συγγραφή ενός άρθρου. Οι φοιτητές θα μάθουν για τα συνηθέστερα λάθη που πρέπει να αποφεύγουν καθώς και άλλες τεχνικές που θα βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να δημοσιεύσουν και τη δική τους έρευνα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Περιορισμός Έτους: 3ο+ έτος

Το workshop θα είναι θεωρητικό και θα επικεντρωθεί στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων, καθώς και στη χρήση τους στη διαφορική διάγνωση ασθενειών. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν τις φυσιολογικές τιμές των εξετάσεων και τις μεταβολές που παρατηρούνται σε διάφορα νοσήματα. Στο δεύτερο μέρος, θα παρουσιαστούν περιστατικά από την κλινική πράξη και θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες, βάσει των εξετάσεων των ασθενών, να προτείνουν τις ορθές διαγνώσεις.

Περιορισμός Έτους: 2ο+ έτος

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου workshop, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν ορισμένες από τις βασικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε ένα Εμβρυολογικό Εργαστήριο μίας Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν:
• Οι τεχνικές της Βασικής Ανάλυσης Σπέρματος
• Οι μέθοδοι επεξεργασίας σπέρματος
• Οι βασικές μέθοδοι κρυοσυντήρησης σπέρματος
• Τεχνικές προετοιμασίας καλλιεργητικών τρυβλίων για ωάρια - έμβρυα
• Τεχνικές χειρισμού ωαρίων – εμβρύων
• Τεχνικές εμβρυομεταφοράς
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, να πραγματοποιήσουν στο εργαστήριο:
• Εκτίμηση κινητικότητας σπερματοζωαρίων
• Εκτίμηση ζωτικότητας σπερματοζωαρίων
• Κρυοσυντήρηση σπέρματος σε ατμούς υγρού αζώτου
• Χειρισμό ωαρίων

Περιορισμός Έτους: 1ο+ έτος
Σε συνεργασία με την έδρα EU Jean Monnet Humanitarian Medicine and Response in
Action (2020 - 2023) και το ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών»

Role playing πάνω σε σενάρια διαχείρισης έκτακτων συμβάντων μαζικής καταστροφής στο πεδίο. Σκοπός του workshop είναι να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες τα βασικά σημεία του Κύκλου της Καταστροφής, εστιάζοντας στην διαδικασία αντιμετώπισης του έκτακτου συμβάντος και την κάλυψη των άμεσων, βραχυπρόθεσμων αναγκών που προκύπτουν. Στόχος της επιτυχημένης ανθρωπιστικής διαχείρισης μιας καταστροφής είναι να ελαττωθεί η ανθρώπινη απώλεια, να προστατευτεί η υγεία του πληγέντα πληθυσμού και να καλυφθούν επαρκώς οι άμεσες ανάγκες διαβίωσής του. Απώτερος σκοπός είναι η ταχύτερη δυνατή ομαλή επαναφορά μιας βιώσιμης καθημερινότητας, ενώ βασικός παράγοντας επιτυχίας είναι η προηγούμενη εμπειρία υπηρεσιών και φορέων χάραξης πολιτικής αντιμετώπισης καταστροφών, η ετοιμότητα του πληθυσμού και όσων δραστηριοποιούνται στο πεδίο.

Περιορισμός Έτους: 1ο+ έτος
Συνεργαζόμενος Φορέας: Orlando LGBT, ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών»

Παρουσίαση εμποδίων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο χώρο της υγείας, μέσω θεωρητικών και στατιστικών δεδομένων των προγραμμάτων Insight, Transcare, και Faros. Αναφορά στις βασικές αρχές και στις καλές πρακτικές για τις/τους επαγγελματίες υγείας με σκοπό την διαμόρφωση πιο συμπεριληπτικών και προσβάσιμων υπηρεσιών υγείας.

Restrictions: 1st+ academic year
In collaboration with: MedHub Athens

This workshop aims to introduce our fellow medical students to the principles of engineering an electrical circuit to simulate the function of a medical device, through a demonstration of our own projects.Starting from an EMG-controlled muscle stimulation device (Symmyetry), to a DIY EEG that can be used to facilitate a Brain Computer Interface (BrainBoard), we’ll delve into the mechanics of creating devices that make clinical practice easier.

Restrictions: 1st+ academic year
In collaboration with: MedHub Athens

MedHub Athens and IEEE Engineering in Medicine & Biology NTUA Chapter join forces to create a workshop aiming to introduce medical students to the basic principles of programming. In these 2 and half hours, participants will learn the steps needed to write a basic program in Python, will write a program of their own and lastly, they will get to know the basic applications of programming and Python in the Biomedical Engineering field through a showcase of interesting projects!

Περιορισμός Έτους: 5ο+ έτος
Συνεργαζόμενος Φορέας: Διαρκής Επιτροπή Αποφοίτων και Ομότιμων Μελών (Alumni) της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.

Η συνταγογράφηση αποτελεί για τους νέους ιατρούς ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Γνωματεύσεις, Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, Δοσολογίες, Εμβόλια, Αναλώσιμα και διάφορες άλλες ορολογίες μπορεί για κάποιον που δεν έχει τη σχετική εμπειρία να φαντάζουν πρωτάκουστες. Ωστόσο, ειδικά στο Αγροτικό Ιατρείο θα πρέπει κανείς να είναι έτοιμος να γίνει “master” του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Σας προσκαλούμε να λάβετε μέρος στο ολοκληρωμένο workshop εκμάθησης συνταγογράφησης που θα σας εφοδιάσει με τις βασικές γνώσεις που χρειάζονται για να ανταπεξέλθει ένας νέος ιατρός κατά την αρχική επαφή του με το περιβάλλον της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης Φαρμάκων, Εργαστηριακών και Απεικονιστικών Εξετάσεων και Αναλώσιμων (Διαβήτη).

Το παρόν Workshop θα διεξαχθεί σε 2 σκέλη. Ένα Θεωρητικό στο οποίο θα παρουσιαστούν όλες οι διαδικασίες και τα βήματα εγγραφής, χρήσης και συνολικής διαχείρισης κάθε πλατφόρμας που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Υπαίθρου, αλλά και των πρώτων σταδίων ειδικότητας. Σημειώνεται ότι το θεωρητικό μέρος του workshop θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Μαΐου και ώρα 17.30-19.30 μέσω zoom.

Σε δεύτερο στάδιο, ακολουθεί το Πρακτικό Μέρος όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να «γράψουν» σε πραγματικό χρόνο «εικονικές» συνταγές και να εξοικειωθούν με τη δεξιότητα της συνταγογράφησης υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών που σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούν τα σχετικά συστήματα.

We are happy to announce that for the first time AMBOSS will participate in SCHMS as our educational partner! AMBOSS is an e-learning medical knowledge platform that has the goal to support students from their first day of medical school until the first years of clerkship. On Saturday at 15.15, the AMBOSS representatives will host a workshop about how to study medicine more interactively from 3D anatomy models to the training for real life scenarios with patients. A live quiz will occur at the end of the workshop, with special prizes for some lucky winners! Also, feel free to pass by their stand from May 5-7 at our main location, where you will receive AMBOSS branded-goodies and the possibility to ask any question you might have.

Register to the workshop

Πυρήνας κλινικών δεξιοτήτων

Περιορισμός Έτους: 5ο+ έτος Συνεργαζόμενος Φορέας: Διαρκής Επιτροπή Αποφοίτων και Ομότιμων Μελών (Alumni) της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.

Η προσπάθεια του Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. Alumni για αποκρυπτογράφηση των «κρυφών» πτυχών της Υπηρεσίας Υπαίθρου συνεχίζεται. Ήδη κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022 - 2023 πλοηγηθήκαμε στα αχαρτογράφητα νερά του Αγροτικού, μέσα από τα 2 Webinars «Ήρθε το γράμμα για να κάνω τη θητεία μου»*, αλλά και το ολοκληρωμένο Σεμινάριο Εξοικείωσης με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση «Η Συνταγή της Επιτυχίας» που αγκαλιάστηκαν ένθερμα από τη φοιτητική ιατρική κοινότητα και πλήθος αποφοίτων.
Το παρόν Πρακτικό Σεμινάριο αποσκοπεί να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με τη μεθοδολογία και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρουσιάζοντας όλα τα βήματα από την αποτελεσματική επικοινωνία με τον ασθενή ή τους οικείους του, την κλινική προσέγγιση, την αρχική αντιμετώπιση και σταθεροποίηση με τα διαθέσιμα μέσα και τέλος την τυχόν διακομιδή σε ανώτερη δομή υγείας.
Στο θεωρητικό μέρος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία σύντομη εισαγωγική ομιλία με χρήσιμα tips & tricks που τους προετοιμάζουν όχι μόνο για το πρακτικό μέρος, αλλά ουσιαστικά για την καθημερινότητα ενός Αγροτικού Ιατρού.
Στο πρακτικό μέρος, οι συμμετέχοντες θα κληθούν σε ομάδες να διαχειριστούν 3 διαφορετικά απαιτητικά επείγοντα περιστατικά σε πραγματικό χρόνο με «πραγματικούς» ασθενείς, με τις δυνατότητες που τους παρέχει ένα Κέντρο Υγείας ή ένα Περιφερειακό Ιατρείο.
* Τα 2 Ενημερωτικά Webinars για την Υπηρεσία Υπαίθρου με τίτλο «Ήρθε το γράμμα για να κάνω τη θητεία μου» βρίσκονται βιντεοσκοπημένα διαθέσιμα για όλους στο κανάλι της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. στο Youtube.

Περιορισμός Έτους: 4ο+ έτος

Το συγκεκριμένο workshop αποτελεί ένα κατά βάση θεωρητικό workshop με κύριο στόχο την εξοικείωση των φοιτητών στην κλινική και διαφοροδιαγνωστική σκέψη. Κατα την διάρκεια του θα παρουσιάζονται στους συμμετέχοντες ενδιαφέροντα και ιδιαίτερα περιστατικά, τα οποία μέσω συνδυασμού των δεδομένων που θα τους δίνονται και μέσα από συζήτηση μεταξύ τους και με τον καθηγητή, θα καλούνται να εξετάσουν τα πιθανά σενάρια και τις διαγνώσεις που μπορεί να πάρουν τα εν λόγω περιστατικά. Μέσω του workshop ο φοιτητής θα έχει την ευκαιρία να διευρύνει την κλινική του σκέψη και να αναπτύξει την ικανότητα ανάλυσης, αξιολόγησης και συνδυασμού δεδομένων, δεξιότητες απαραίτητες στην μετ’ έπειτα κλινική τους καριέρα. Κύριος στόχος αυτού του workshop είναι να ξεφύγει ο φοιτητής από την επιφανειακή και περιοριστική ανάλυση και να ακολουθεί μια πιο ανοιχτόμυαλη προσέγγιση στην κλινική αξιολόγηση των ασθενών.

Restrictions: 1st+ academic year In collaboration with: Medscan Patras

During this workshop, you will have the opportunity to be trained on real cases of suspected child abuse & neglect (CAN) by medical students experienced in this field. This session consists of 2 parts: a main presentation, explaining the theoretical key points concerning CAN and, afterwards, practice in small groups on our cases. In the second part, you will be asked to practice as doctors on our trainers, who will be portraying parents bringing their child to the Emergency Department, take the medical history of the child and go through all the steps to reach a possible diagnosis for the child's condition: accident/disease, abuse or neglect. At last, through this process, you will learn how to properly manage the case of an abused or neglected child.

Περιορισμός Έτους: 4ο+ έτος

Σκοπός του workshop είναι να προσφέρει έναν γρήγορο αλγόριθμο που θα οδηγήσει στην αναγνώριση του φυσιολογικού καρδιογραφήματος. Με βάση αυτό τον αλγόριθμο θα αναλυθεί μία σειρά από πραγματικά καρδιογραφήματα για να δούμε:
α) αν είναι φυσιολογικά ή όχι
β) με ποιες παθήσεις συνδέονται
γ) αν χρειάζεται παραπομπή ή όχι σε ειδικό
δ) την ανάλογη θεραπεία.
Μετά το τέλος του workshop οι συμμετέχοντες θα μπορούν να αναγνωρίσουν ένα φυσιολογικό καρδιογράφημα αλλά και τις παθολογικές αποκλίσεις του.

Περιορισμός Έτους: 4ο+ έτος

Πως θεραπεύω μία κρίση κολπικής μαρμαρυγής; Μία εύκολη και μία δύσκολη υπέρταση; Μία επιδείνωση καρδιακής ανεπάρκειας σε κάποιον που παίρνει ήδη φαρμακευτική αγωγή; Ποια είναι η σωστή σειρά χορήγησης των φαρμάκων για το καρδιογενές shock; Τι θα πάθει ο ασθενής αν τα δώσω με λάθος σειρά; Πως θα αναγνωρίσω και θα αντιμετωπίσω τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων που έχω ήδη χορηγήσει; Τι παθαίνει κάποιος ασθενής αν του χορηγήσω λάθος φάρμακο ή δοσολογία; Με εικονικούς ασθενείς και monitors θα χορηγήσουμε σωστά και λάθος φάρμακα, επικίνδυνους ή ανεπίτρεπτους συνδυασμούς φαρμάκων, σωστές και υπερβολικές δοσολογίες, θα προκαλέσουμε παρενέργειες, θα κάνουμε ιατρικά σφάλματα και θα μάθουμε από αυτά.

Περιορισμός Έτους: 3ο+ έτος

Tο συγκεκριμένο θεωρητικό Workshop έχει ως στόχο την εξοικείωση και κατανόηση βασικών αρχών της Ιατρικής του Ύπνου. Ο ύπνος είναι μια βασική ανάγκη για την υγεία και την ευημερία μας. Ωστόσο, οι διαταραχές του είναι επίσης ένα σημαντικό ιατρικό ζήτημα και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής. Σε αυτό το workshop, θα αναλυθούν διάφορες διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία και η υπνική άπνοια, και θα συζητηθούν οι αιτίες, τα συμπτώματα, η διάγνωση και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις για τις διαταραχές αυτές.

Περιορισμός Έτους: 3ο+ έτος

Οι συσκευές για μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό χρησιμοποιούνται για την αναπνευστική υποστήριξη σε ασθενείς χωρίς τη χρήση ενδοτραχειακού σωλήνα. Στο συγκεκριμένο workshop, οι φοιτητές θα μάθουν να αναγνωρίζουν τους διαφορετικούς τύπους που χρησιμοποιούνται, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους και τις κλινικές τους εφαρμογές.

Περιορισμός Έτους: 4ο+ έτος

Ένα ακόμη διαδραστικό εργαστήριο υπόσχεται να φέρει τους συνέδρους του 29ου ΕΣΦΙΕ πιο κοντά στην εκμάθηση της βασικής νευρολογικής εξέτασης (screening).
Οι φοιτητές θα μάθουν να εξετάζουν:
•Τις ανώτερες γνωστικές λειτουργίες
•Τις εγκεφαλικές συζυγίες
•Την κινητικότητα (μυϊκή ισχύς και τόνος)
•Την αισθητικότητα (επιπολής και εν τω βάθει)
•Τον συντονισμό των κινήσεων
•Την στάση και την βάδιση
Στο δεύτερο μέρος του workshop οι φοιτητές θα λάβουν ορισμένες βασικές γνώσεις για την νευρολογική αντιμετώπιση περιστατικών στα ΤΕΠ και τα διαφοροδιαγνωστικά εργαλεία που θα βοηθήσουν οποιοδήποτε νέο γιατρό να καταλάβει ποια περιστατικά απαιτούν νευρολογική εκτίμηση.
Μερικά από τα θέματα που θα αναλυθούν είναι:
•Η διερεύνηση ζάλης στα επείγοντα
•Η διάκριση της επιληπτικής κρίσης από το συγκοπτικό επεισόδιο σε ασθενείς με αναφερόμενο επεισόδιο απώλειας συνείδησης
•Ο ρόλος της CT εγκεφάλου στην αξιολόγηση κεφαλαλγίας στα ΤΕΠ και των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων με ήπια τραυματική βλάβη εγκεφάλου (mTBI).

Περιορισμός Έτους: 4ο+ έτος

Αντικείμενο του workshop είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στη διαχείριση περιστατικών οξείας νεφρικής βλάβης που παρουσιάζονται σε μη νεφρολογικές κλινικές. Ειδικότερα το σεμινάριο περιλαμβάνει την παρουσίαση τριών περιστατικών οξείας νεφρικής βλάβης και επικεντρώνεται στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει η διάγνωση και η πρόληψη των εν λόγω περιστατικών. Στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες να φύγουν από αυτό το σεμινάριο νιώθοντας πολύ πιο σίγουροι και ικανοί στην ικανότητά τους να αξιολογούν και να θεραπεύουν σωστά τους ασθενείς με οξεία νεφρική βλάβη.

Περιορισμός Έτους: 4ο+ έτος Συνεργαζόμενος Φορέας: Medscan Athens

Στα πλαίσια του εργαστηρίου, ειδικά εκπαιδευμένοι φοιτητές-ηθοποιοί υποδύονται τους γονείς οι οποίοι προσέρχονται στο Τ.Ε.Π. με το παιδί τους (προπλάσματα παιδιών με κακώσεις αντίστοιχες του κάθε σεναρίου) και αναφέρουν στους συμμετέχοντες-εφημερεύοντες ιατρούς τι ακριβώς έπαθε και πώς. Οι φοιτητές, λαμβάνοντας υπόψη τους το ενδελεχές ιστορικό, κλινική εξέταση, εργαστηριακά και απεικονιστικά ευρήματα, καλούνται να ανιχνεύσουν αν διαλάθει κάποια πιθανή κακοποίηση και συνδέοντας όλα τα κομμάτια του παζλ, να σκεφτούν αν κάτι από όλα όσα αναφέρθηκαν αντιφάσκει με την κλινική ή απεικονιστική εικόνα του παιδιού. Και αν, ναι; Τι πρέπει να κάνει; Που αρχίζει και που τελειώνει η νομική δικαιοδοσία του γιατρου;

Περιορισμός Έτους: 4ο+ έτος

Σε αυτό το workshop οι φοιτητές αποκτούν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πώς σχηματίζεται το ακοόγραμμα, μία εξειδικευμένη μέθοδος αξιολόγησης της ακουστικής ικανότητας του ανθρώπου, καταγράφοντας τους χαμηλότερους σε ένταση ήχους που μπορεί να αντιληφθεί ο εξεταζόμενος σε μια σειρά από συχνότητες. Ο καθηγητής, με τη βοήθεια ενός εθελοντή, θα δείξει στους φοιτητές την εκτέλεση της παραπάνω διαδικασίας, την οποία θα μπορέσουν να επαναλάβουν και οι ίδιοι.

Περιορισμός Έτους: 3ο+ έτος

Το συγκεκριμένο workshop δίνει την δυνατότητα στους φοιτητές να εξοικειωθούν με τις τεχνικές περίδεσης και ακινητοποίησης τραυματισμένων άκρων. Οι φοιτητές θα μάθουν τους τύπους των περιδέσεων, τις ενδείξεις χρήσης τους και θα εκπαιδευτούν στην ορθή τοποθέτηση γύψου, νάρθηκα και επιδέσμων, για την αντιμετώπιση αιμορραγιών ή τραυμάτων. Μέσα από το συγκεκριμένο workshop, οι φοιτητές θα μπορέσουν να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες πρώτων βοηθειών που θα τους είναι χρήσιμες στην καθημερινή κλινική πράξη.

Περιορισμός Έτους: 1ο+ έτος

Το workshop θα εστιάσει σε διάφορες τεχνικές συρραφής τραύματος που χρησιμοποιούνται στην Χειρουργική, συμπεριλαμβανομένων της απλής διακεκομμένης, της απλής συνεχούς, της οριζόντιας mattress και της ενδοδερμικής ραφής. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν τις βασικές αρχές συρραφής, τα διαφορετικά είδη ραμμάτων, τις ενδείξεις τους και τις τεχνικές τοποθέτησής τους. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν και να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους με τη βοήθεια των εκπαιδευτών μας.

Περιορισμός Έτους: 4ο+ έτος

Σε αυτό το workshop οι φοιτητές αποκτούν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πως γίνεται η ειδική διαγνωστική διαδικασία της ωτοσκόπησης για την εξέταση του εξωτερικού ακουστικού καναλιού και της τυμπανικής μεμβράνης. Ο καθηγητής θα πραγματοποιήσει την εξέταση σε εθελοντή και στην συνέχεια οι φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα να προσπαθήσουν με τη σειρά τους να επαναλάβουν τις κινήσεις του. Κύριος στόχος είναι οι φοιτητές να μάθουν και να εξοικειωθούν με την πραγματοποίηση ωτοσκόπησης.

Περιορισμός Έτους: 3ο+ έτος

Το συγκεκριμένο workshop θα δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές να παρακολουθήσουν πίσω από διπλό καθρέφτη την διενέργεια κλινικής εξέτασης ψυχιατρικού ασθενούς και να συζητήσουν τα ευρήματα αυτής με τους διδάσκοντες. Κύριος στόχος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με την κλινική εξέταση ψυχιατρικού ασθενή και τη διαδικασία ανάλυσης των ευρημάτων της.

Περιορισμός Έτους: 4ο+ έτος

Αντικείμενο του συγκεκριμένου θεωρητικού workshop είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με την απεικόνιση διαφόρων νευρολογικών παθήσεων. Θα παρουσιαστούν περιστατικά που συναντώνται πιο συχνά στην καθημερινή πράξη, χωρίς να απουσιάζουν όμως και τα πιο ιδιαίτερα. Μέσω της συζήτησης, οι συμμετέχοντες καλούνται να εκπαιδευτούν στην ανάγνωση των φυσιολογικών απεικονίσεων και του παθολογικού περιεχομένου αυτών, να διατυπώσουν ευρήματα ώστε να οδηγηθούν στη γνωμάτευση. Κύριος στόχος είναι να εκπαιδευτούν οι συμμετέχοντες στην αναγνώριση παθολογικών ευρημάτων στην απεικόνιση των πιο συνηθισμένων νευρολογικών νοσημάτων.

Περιορισμός Έτους: 4ο+ έτος

Στο συγκεκριμένο workshop, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με την τεχνική της οφθαλμοσκόπησης. Θα μάθουν τα βήματα για τη σωστή διενέργεια της εξέτασης, την ερμηνεία των ευρημάτων και τις ενδείξεις για παραπομπή του ασθενούς σε ειδικό. Η πρακτική εξάσκηση με τη χρήση άμεσου και έμμεσου οφθαλμοσκοπίου θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βελτιώσουν τις τεχνικές τους δεξιότητες και να αποκτήσουν μεγαλύτερη άνεση κατά τη πραγματοποίηση της εξέτασης.

Περιορισμός Έτους: 1ο+ έτος
Συνεργαζόμενος Φορέας: Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Το σεμινάριο - workshop BLS (basic life support) από πιστοποιημένους εκπαιδευτές ERC (european resuscitation council) και ΕΚΕ (ελληνική καρδιολογική εταιρεία) είναι μια ευκαιρία για τους φοιτητές Ιατρικής να μάθουν τις βασικές αρχές καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ - CPR), δηλαδή της βασικής υποστήριξης ζωής (BLS) και να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό καρδιακό επεισόδιο ή άλλη έκτακτη κατάσταση υγείας. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στις σωστές τεχνικές τεχνητής αναπνοής- εμφυσήσεων, τις σωστές τεχνικές συμπίεσης του θώρακα και τον συνολικό τρόπο άμεσης αντιμετώπισης ενός καρδιακού επεισοδίου. Επίσης θα εξοικειωθούν με τη χρήση AED (automated external defibrillator). Το workshop έχει σαφώς και κυρίως πρακτικό χαρακτήρα με manikins εξομοίωσης. Επιπλέον οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σχετικά με τις σημαντικές αρχές της ανθρωπιστικής περίθαλψης και την αντιμετώπιση περιστατικών όπου ο ασθενής πνίγεται από τροφή, είναι χωρίς αισθήσεις ή δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Αυτό το σεμινάριο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για φοιτητές που σχεδιάζουν να εισέλθουν σε επαγγέλματα υγείας αλλά και για όλους τους πολίτες.

Περιορισμός Έτους: 3ο+ έτος

Η αναφυλαξία είναι μια επείγουσα κατάσταση που εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Είναι δυνατόν να συμβεί και σε άτομα που δεν έχουν γνωστό ιστορικό αλλεργίας. Είναι πολύ σημαντικό ο θεράπων ιατρός να μπορεί, πρώτον, να αναγνωρίζει τα ύποπτα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου, δεύτερον να διαγιγνώσκει την αναφυλαξία και τρίτον να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Το workshop αυτό έχει ως στόχο την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στη διάγνωση και την αντιμετώπιση της αναφυλαξίας. Στο πρώτο μέρος, θα γίνει παρουσίαση – συζήτηση σχετικά με τα κριτήρια διάγνωσης, την κλινική εικόνα και τη διαφορική διάγνωση της αναφυλαξίας, ενώ στο δεύτερο μέρος, θα ακολουθήσει πρακτική άσκηση με πιθανά σενάρια αναφυλαξίας, όπου οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν στην επιλογή φαρμάκων και ενεργειών και στην πρακτική εφαρμογή χορήγησης των φαρμάκων σε πρόπλασμα. Η εξοικείωση με ένα τέτοιο σενάριο είναι πολύ σημαντική για την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση, όταν οι συμμετέχοντες ως νέοι ιατροί κληθούν να έρθουν αντιμέτωποι με επεισόδιο αναφυλαξίας στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη.

Περιορισμός Έτους: 4ο+ έτος

Ο σφυροβραχιόνιος δείκτης είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου και την εκτίμηση του κινδύνου καρδιακής νόσου και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την τεχνική μέτρησης του δείκτη υπό την καθοδήγηση έμπειρων ιατρών και να μάθουν πώς να ερμηνεύουν τα τελικά αποτελέσματα.

Περιορισμός Έτους: 1ο+ έτος

Το συγκεκριμένο θεωρητικό workshop έχει ως στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αξιολόγηση και διαχείριση τραυματιών- πολυτραυματιών στο σημείο του συμβάντος. Οι φοιτητές θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις στην εκτίμηση του τραυματία, τον αλγόριθμο του PHTLS (PreΗospital Trauma Life Support), καθώς και την αντιμετώπιση συχνών τραυματισμών όπως κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κατάγματα, αιμορραγίες κλπ.

Περιορισμός Έτους: 3ο+ έτος

Στόχος του συγκεκριμένου workshop είναι η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων για την εκτέλεση σημαντικών κλινικών πράξεων, όπως η τοποθέτηση ουροκαθετήρα, η οσφυονωτιαία παρακέντηση, η εκτέλεση ΚΑΡΠΑ κ.ά. Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν πάνω σε προπλάσματα υπό την καθοδήγηση έμπειρων κλινικών ιατρών, προκειμένου να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στην πραγματοποίηση αυτών των ενεργειών.

Περιορισμός Έτους: 3ο+ έτος

Η τοποθέτηση Κεντρικού Φλεβικού καθετήρα αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική ιατρική πράξη απαραίτητη για ένα μεγάλο ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών και για την πλειοψηφία των χειρουργικών και ογκολογικών ασθενών. Επιτρέπει τη χορήγηση διαλυμάτων, φαρμάκων, παρεντερικής διατροφής, χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων, αλλά και την αιμοληψία χωρίς πολλαπλές φλεβοκεντήσεις.

Στο συγκεκριμένο workshop οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν πάνω σε ειδικά προπλάσματα στην εισαγωγή του ΚΦΚ.

Παράλληλα θα μάθουν για τις τεχνικές, τα tricks&tips και τις πιθανές επιπλοκές αυτής της ιατρικής πράξης.

Πυρήνας εξειδικευμένων κλινικών δεξιοτήτων

Περιορισμός Έτους: 4ο+ έτος

Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του σεμιναρίου περιλαμβάνουν την ενημέρωση και την απόκτηση βασικών γνώσεων σχετικά με τις αρχές και τις εφαρμογές της

υπερηχοτομογραφίας FAST. Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν στον τρόπο διεξαγωγής της εξέτασης, καθώς και να εξοικειωθούν με την απεικόνιση και την ερμηνεία ενός υπερηχογραφήματος FAST.

Restrictions: 5th year students or older
In collaboration with: Hellenic Urological Association and the European School of Urology

Practical training is a cornerstone for creating competent doctors and surgeons. Training on manikins is the first step in acquiring these skills. In this unique educational workshop we aim to provide an interactive and hands-on experience in basic skills of Urology for medical students.

The workshop consists of the following 4 stations:
• 3 stations on Basic laparoscopic skills - Get acquainted with basic Laparoscopic techniques in Urology
• 1 station on Scrotal examination models - Learn the anatomy of the area, practice palpating the scrotum and assess your findings regarding scrotal morphology morphology

Περιορισμός Έτους: 1ο+ έτος, θα δοθεί προτεραιότητα στους κλινικούς φοιτητές
Συνεργαζόμενος Φορέας: Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας

Η ενδοοστική έγχυση είναι μια αξιόπιστη λύση χορήγησης για ασθενείς με δύσκολη αγγειακή πρόσβαση που η ενδοφλέβια οδός δεν δύναται να προσεγγιστεί. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στο πεδίο της προνοσοκομειακής επείγουσας ιατρικής, την αντιμετώπιση του πολυτραυματία και χρησιμοποιείται και για τον παιδιατρικό πληθυσμό. Στο σεμινάριο ενδοοστικών εγχύσεων οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στη χρήση των ειδικών συσκευών ενδοοστικών εγχύσεων, το χρόνο και τον ανατομικό τόπο στον οποίο εφαρμόζονται οι συσκευές, ενδείξεις και αντενδείξεις της τεχνικής.

Περιορισμός Έτους: 4ο+ έτος

Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου workshop οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις βασικές αρχές τόσο της θεραπευτικής όσο και της διαγνωστικής βρογχοσκόπησης. Αναλυτικότερα, αρχικά θα παρουσιαστεί η βασική ανατομία του τραχειοβρογχικού δέντρου και οι τεχνικές βρογχοσκόπησης και στη συνέχεια οι φοιτητές θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή της εξέτασης σε ασθενή. Κύριος στόχος είναι να έρθουν οι φοιτητές σε επαφή με τις τεχνικές της διαγνωστικής και θεραπευτικής βρογχοσκόπησης και να κατανοήσουν τις βασικές αρχές τους μέσω μιας πιο βιωματικής διαδικασίας.

Περιορισμός Έτους: 4ο+ έτος

Το συγκεκριμένο workshop θα δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές να παρακολουθήσουν από κοντά την διενέργεια της διαγνωστικής και ταυτόχρονα θεραπευτικής εξέτασης της γαστροσκόπησης. Θα έχουν την δυνατότητα να παρευρεθούν μέχρι και σε τρία διαφορετικά περιστατικά, τα ευρήματα των οποίων θα τα αναλύσουν και αξιολογήσουν μαζί με τον καθηγητή. Κύριος στόχος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με την εξέταση της γαστροσκόπησης και η επαφή με το ανθρώπινο σώμα, ξεφεύγοντας από τις εικόνες των βιβλίων.

Περιορισμός Έτους: 4ο+ έτος

Το συγκεκριμένο workshop έχει ως στόχο τη γνωριμία των φοιτητών με τις αρχές λειτουργίας και τις κλινικές εφαρμογές  του διακρανιακού υπερηχογραφήματος. Οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν hands-on στην υπερηχογραφική απεικόνιση των ενδοκράνιων αγγείων του εγκεφάλου.

Restrictions: No restriction
In collaboration with: University Clinic of Oral and Maxillofacial Surgery, General Hospital of Thessaloniki “G. Papanikolaou”

The aim of this workshop is to teach the undergraduate students the basic principles of diagnosis and treatment of the maxillofacial structures. The workshop will start with a presentation into the basic principles of diagnosis and treatment of maxillofacial fractures. Afterwards, students will be divided in three teams with one instructor and they will apply the basic principles of osteosynthesis in 3D printed skulls with pre-existing fractures.

Περιορισμός Έτους: 1ο+ έτος, θα δοθεί προτεραιότητα στους κλινικούς φοιτητές

Το συγκεκριμένο σεμινάριο πραγματεύεται την απόκτηση δεξιοτήτων για τη διατήρηση της βατότητας των αεροφόρων οδών, της αναπνοής και του αερισμού σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή. Περιλαμβάνει θεωρητικό μέρος και πρακτική εξάσκηση σε προπλάσματα. Κύριος στόχος είναι η απόκτηση από τους φοιτητές τόσο θεωρητικής όσο και πρακτικής γνώσης διαχείρισης αεραγωγού.

Restrictions: 4th year student or older

This workshop provides an overview of echocardiography for physicians early in their careers. It covers the fundamentals of echocardiogram execution and interpretation, including 2D, M-mode, Doppler, and strain imaging. The workshop focuses on the practical knowledge and skills required to perform and read echocardiograms accurately and efficiently in a clinical setting.

Restrictions: 5th year student or older

This workshop provides hands-on training in laparoscopic skills. It focuses on developing skills such as tying secure knots, maintaining adequate tension, and suturing in confined spaces. Participants will have the opportunity to practice suturing on special laparoscopic models and the students with the best scores from each team will be given the opportunity to test their skills and on an advanced laparoscopic model that simulates real surgical conditions.

Περιορισμός Έτους: 4ο+ έτος

Στο παρόν θεωρητικό workshop, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τον τρόπο λειτουργίας και τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής στη Γυναικολογίας. Παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά video από συχνές γυναικολογικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν ρομποτικά, με επεξήγηση και σχολιασμό από τον Χειρουργό Dr. Ηλία Τσάκο MD, FRCOG, ο οποίος και τις πραγματοποίησε. Οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν ρομποτική αφαίρεση ινομυωμάτων, ρομποτική υστερεκτομή (καλοήθης πάθηση), ρομποτική υστερεκτομή (Ca ενδομητρίου), ρομποτική υστερεκτομή & ιερο-κολποπηξία.

Περιορισμός Έτους: 1ο+ έτος
Συνεργαζόμενος Φορέας: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Στο συγκεκριμένο πρακτικό workshop θα αναπτυχθούν οι παρακάτω θεματικές:
• Έλεγχος αιμορραγίας, ρινορραγίας
• Φροντίδα και επίδεση πληγών, Ίσχαιμη περίδεση (CAT)
• Τραυματισμοί σπονδυλικής στήλης (φορείο, σανίδα ακινητοποίησης)
• Τοποθέτηση αυχενικού κηδεμόνα
• Δήγματα φιδιών και άλλων ερπετών
• Κεντρίσματα και δήγματα εντόμων
• Γύρισμα τραυματία από πρηνή σε ύπτια θέση
• Σταθεροποίηση κεφαλής

Η διεξαγωγή των Workshops θα παραγματοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των προκλινικών κτηρίων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, σε αίθουσες σεμιναρίων και σε παραχωρημένους χώρους εντός των κλινικών του Νοσοκομείου.